Vi tager os af / Byhaven
 
Lugekonernes sang ved indvielsen i 2008
Melodi: Hejsedansen  

Velkommen til Haven og se hvor flot det hele nu blomstrer og gror så godt.

Ja, Æbler og Pærer og Kløver og Roser og Hørren der svajer som fulde matroser.

Og Morbær på række i hver sin sort og Hække der danner en grønlig bort

om rosernes fødder, det luner og skygger og skaber et klima.

Hvor er det godt at Haven kom i stand, ku´ danne rammen om netop det, at kunne skabe sammen. 

Byhaven

Byhaven i Nordby

På denne plads lå der fra gammel tid en firlænget Nordbygård, og da driften ophørte i 1994, blev det i 2007-2008 muligt – ved hjælp af en donation fra Birgit og Knud Michelsen Nordby – at anlægge en byhave.
Samsø Kommune stillede grunden til rådighed, og Fonden for Træer og Miljø bidrog med midler til indkøb af planter og tegning af haven. 

Gennem tiden er der ændret og føjet til den oprindelige plan, som har hentet inspiration fra Achton Friis (1871-1939), der efter sit besøg på Samsø skriver i bogen ”De danskes øer” om Nordby: ”Byen virker som en eneste frugthave”. Her findes en del podede specielle samsøsorter af æble- og pæretræer. Desuden morbær-, kirsebær- og blommetræer. Roser i bede omkranset af buksbom. Et stort staudebed. Og omkring ”lysthuset” ses dagliljer og høstanemoner.

Borde og bænke er doneret af Ernst Gommesen i 2012. ”Lysthuset” er opsat i 2018 med hjælp fra håndværkere i Mårup og Nordby – smed, tømrer, snedker og mekanier. Frivillige lugekoner og -mænd mødes en dag om ugen for at passe haven og planlægge nye tiltag, der gør, at byhaven til stadighed forandrer sig og fremstår som en lille oase for den, som forstå at nyde og værne om den.

Velkommen igen!
Nordby Sogns Borgerforening 2024
Jyske Banks Fond, Danske Bank, Lions Club, Samsø Fonden, NRGI og Nordsamsø Vandværk har ligeledes støttet projektet økonomisk.
 
 
 
 
 
Nordby Sogns Borgerforening Samsø  | borgerforeningen8305@gmail.com